Orpington

Picture
Orpington kana, sininen
 
Orpington on englantilainen rotu. Rotua on kehitety Englannissa Englannissa William Cookin toimesta vuonna 1886. Risteytyksiin hän käytti mustaa minorkaa, mustaa langshania ja mustaa plymouth rockia. Rotu nimettiin Cookin kotikaupungin mukaan.
Alkuperäinen orpington on musta. 1800- ja 1900-lukujen taitteessa oli seitsemän eri ”värivariaatiota”: black (1886), white (1889), buff (1894), jubilee (1896), spangled (1900), cuckoo (1907) ja blue (1907). Alkuperäisten värien (musta, valkoinen, buff, sininen) lisäksi nykyisin on olemassa monia eri variaatioita. Esim. mottled(=kirjava), gold laced(=kullanväriset, mustareunaiset höyhenet), silver laced(=hopeanväriset, mustareunaiset höyhenet), lavender (=vaaleansininen), splash(=ihan vaalea sininen, jossa on tummia pilkkuja, vähän kuin roiskeita). Buff on yleisin ja suosituin väri. Tummasävyisillä on tummat silmät ja jalat. Vaaleasävyisillä on punaiset silmät ja valkoiset jalat. 

Tuotanto-ominaisuudeltaan orpinton on sekä minunta- että lihatuotantoon tarkoitettu kananrotu. Kana munii noin 160 munaa vuodessa ja on hyvä talvimunija. Nuorikot alkavat munintansa noin 6-8 kk iässä. Lihan maku on hyvää, maukasta, mehevää ja hienosyistä.


 

Kana painaa vähintään 3,4kg (3,4-4,8kg) ja kukko vähintään 4,50kg (4,50-6,55kg). Ruumiinrakenneltaan rotu kuuluu raskaisiin kanarotuihin - ruumiin pituus, leveys ja korkeus ovat melkein samat. Orpit pysyvät hyvin matalissakin aitauksissa pienten siipien vuksi. On olemassa myös kääpiö-orpington, joka on ainoastaan 25 % ison rodun koosta.
 
Rotu kesyyntyy helposti ja omaa voimakkaan haudontavietin. Mitä vanhemmaksi kanaa tulee, sen voimakkaampi haudontavieti. Kylmänkesto on hyvä. Rotu on englannissa vastaavassa maatiasasemassa kuin suomalainen maatiainen Suomessa. 

Lähde: www.munanetti.net

Picture
Orpington kukko, musta